Osoby, które mają wysoki cholesterol, sądzą często, że kluczem do ich zdrowia będzie usunięcie z diety wszelkich tłuszczy. Rezygnują nie tylko z masła, ale i z olejów. To jednak mit. Istnieją zdrowe tłuszcze, które mają udowodnione działanie właśnie zbijające cholesterol. A więc? Nie musisz rezygnować z oleju, ani podczas smażenia, ani w sałatkach. Ale warto, byś wiedział, którego używać, by Twój organizm odniósł korzyść.Nie wszystkie tłuszcze są złe – zdrowe oleje pomagają obniżyć cholesterol Szukaj olejów bogatych w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Unikaj olejów tropikalnych i tłuszczów utwardzanych – mogą szkodzić sercu
Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach
Konsultacja u dietetyka to często koszt kilkuset złotych. A ponieważ raczej nigdy na jednym spotkaniu się nie kończy, by zadbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę, wiele osób musi tę sumę jeszcze kilka razy pomnożyć...Mało kto wie, że można też skorzystać z porady dietetyka i otrzymać profesjonalny jadłospis w ramach NFZ. Zupełnie za darmo.
Jeśli lubisz dżemy, koniecznie to przeczytaj. Fundacja Pro-Test przebadała produkty od znanych i cenionych przez konsumentów firmy. Jeden z najbardziej popularnych dżemów zawodzi i to na całej linii. Wyniki nie napawają optymizmem…
Justyna Steczkowska zachwyca fanów swoim niesamowitym głosem już od ponad 20 lat, a w tym roku po raz drugi reprezentuje nasz kraj w Eurowizji. Widzów z Polski i zagranicy oszałamia nie tylko potężnym wokalem, ale też rewelacyjnym wyglądem. Jaki jest sekret jej doskonałej figury?Obecnie tuż po pięćdziesiątce, tegoroczna reprezentantka Polski w konkursie Eurowizji swój debiut ma dawno za sobą. Co ciekawe, jej wygląd w ciągu ostatnich dwóch dekad praktycznie się nie zmienił, mimo upływu czasu i urodzenia trójki dzieci. Jak to możliwe?
Serek wiejski to prawdziwy śniadaniowy hit – lekki, kremowy i wyjątkowo smaczny. Uwielbiany przez wielu za swoją prostotę i wszechstronność, świetnie komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. To idealny wybór na zdrowy i pożywny początek dnia. Nie trzeba wiele, by ten prosty produkt zamienić w prawdziwy katalizator spalania tłuszczu.
Uważaj, co pijesz dla zdrowia — niektóre popularne warzywa mogą mieć nieoczekiwane skutki uboczne. Jeden z najczęściej polecanych warzywnych soków może poważnie obciążyć Twoją wątrobę. Sprawdź, o które warzywo chodzi i dlaczego warto zachować umiar.
W Polsce suplementy zawierające tę roślinę uchodzą za jedne z najbardziej skutecznych. Konsumenci rzadko wiedzą o tym, że w niektórych krajach, np. w Danii i Holandii, zakazano ich sprzedaży. Wszystko przez potencjalne negatywne skutki zdrowotne. Czy ashwagandha naprawdę jest niebezpieczna i powinna zostać zakazana również w Polsce?
Smakuje jak słonecznik, jest kremowy, aż rozpływa się w ustach. Z powodzeniem może zastąpić na talerzu – nudne już – ziemniaki, a jeśli chodzi o właściwości zdrowotne – z pewnością je przewyższa! Topinambur dostępny jest w wielu sklepach, czas więc wreszcie go odkryć.Skorzysta na tym nie tylko Twoje podniebienie, ale także zdrowie. Ma mnóstwo błonnika, w tym inuliny, która dba o dobry stan bakterii jelitowych, pomaga także w normalizowaniu glikemii poposiłkowej i profilu lipidowego.
Ta witamina nie jest tak popularna, jak chociażby witamina D, więc mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna jest dla naszego zdrowia. A zwłaszcza dla zdrowia osób w „pewnym” wieku. Jeśli chodzi o seniorów, jest to jeden z najważniejszych składników odżywczych. Poprawia pracę mózgu, zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji i choroby Alzheimera, przyczynia się także do obniżenia cholesterolu LDL i trójglicerydów, dba o serce, przeciwdziała zawałom. Wiesz, o którą witaminę chodzi?
Czekolada uchodzi za jedną ze zdrowszych wśród słodyczy. Zawiera magnez, teobrominę, flawonoidy i, jak wynika z licznych badań, korzystnie wpływa na nasz organizm. Przykładowo, wspomaga pracę układu nerwowego i dba o nasze serce. Więc gdzie jest „haczyk”?Cóż, czekolada czekoladzie nierówna. Te pozytywne właściwości można przypisać właściwie jedynie czekoladzie gorzkiej. A przecież w sklepach całe półki aż uginają się od różnych innych rodzajów czekolady. Jedna z nich ma taki skład, że nigdy nie powinniśmy po nią sięgać.
Twaróg to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Podczas zakupów bardzo często ląduje w Twoim koszyku, a nawet nie wiesz, że jest tak cenny. Zawiera kazeinę, białko, które podkręca spalanie tłuszczu i chroni mięśnie, zatem jest nieoceniony dla osób na diecie.A gdy pożywną kanapkę z twarogiem zjesz na kolację, będzie Ci się lepiej spało. Zaskoczony? Jeśli wciąż uważasz, że to pospolity produkt, spróbuj odkryć go na nowy – warto.
To nie jest temat, który poruszamy przy kawie z przyjaciółką... Raczej nie mówimy: „Hej, ostatnio mój stolec był idealny, typ 4!”. Choć nieapetyczna, to w gruncie rzeczy bardzo ważna kwestia i warto ją zgłębić.Bowiem to, co zostaje w toalecie po wizycie, potrafi powiedzieć o naszym zdrowiu więcej, niż się wydaje. A czasem może nawet uratować życie.
Jeśli lubisz chipsy, ale ich unikasz, bo wiesz, że nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, to może być rozwiązanie dla Ciebie. Ten produkt również jest wspaniale chrupiący i również jest słony. Ale to nie wszystko. Najważniejsze jest to, że jest zdrowy i warto umieścić go w diecie nie tylko w roli przekąski.Sprawdzi się jako dodatek do zup i sałatek, a nawet do makaronów, ryżu i mięs. Czy wiesz, o co może chodzić?
Chętnie sięgamy po różne ziółka w nadziei, że pomogą na nasze dolegliwości i że dzięki nim unikniemy wizyty u lekarza i przyjmowania mocniejszych leków. Wiele naparów, które możemy przygotować samodzielnie, rzeczywiście jest w stanie nam pomóc.Są też takie herbaty ziołowe, które mogą nam bardzo zaszkodzić. Zwłaszcza gdy posiadamy na ich temat ograniczoną wiedzę.
Używamy go zwykle jako dodatek do koktajli, smoothie i innych napojów, a także do wielu różnych dań. Podkręca ich smak, nadaje cytrusowej nuty i wzbogaca w witaminę C oraz cenne dla zdrowia minerały.Jednak niektóre osoby piją ten sok także „solo”, czyli bez rozcieńczenia. I tu pojawiają się kontrowersje – bo ten sposób może z kolei doprowadzić do zgagi, a nawet zniszczyć zęby.
Niepozorny, a jednak niezwykle smaczny – słodki, soczysty i kremowy – w dodatku pełen wartości odżywczych. Ten egzotyczny owoc powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Jego największym atutem jest korzystny wpływ na serce i układ krążenia, ale to nie jest jedyny powód, by włączyć go do jadłospisu. Czy, będąc w warzywniaku, wkładasz do koszyka zwykle gruszki, banany i jabłka? Czas to zmienić i otworzyć się na nowości.
Ta choroba najczęściej kojarzona jest z sercem, przede wszystkim z udarami, ale trzeba wiedzieć, że może ona również dotknąć tętnic kończyn dolnych. Zwężenie ich światła, spowodowane odkładaniem się blaszki miażdżycowej, ogranicza przepływ krwi, a przez to tlen i inne składniki odżywcze nie są w prawidłowy sposób dostarczane do odcinków końcowych, czyli właśnie nóg. Jak się zorientować, że możemy mieć z tym problem? Jednym z takich wyraźnych sygnałów są stale zimne stopy – nawet w gorące dni i w ciepłych pomieszczeniach. Inne niepokojące objawy to mrowienie, drętwienie oraz obrzęki nóg.
Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.
Jest pyszny i egzotyczny, więc włączenie go do diety to sama przyjemność. Ale warto to zrobić nie tylko dla rozkoszy podniebienia. Ma niesamowite właściwości prozdrowotne, o czym wie niewiele osób. To istna bomba witaminowa, odżywia cały organizm, ale przede wszystkim jelita i serce. Dba o naszą odporność i chroni przed nowotworami. Domyślasz się, o czym mowa?
Coraz więcej osób chce wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki. Jednym z takich, które zasługują na uwagę, jest poranny koktajl, który jednocześnie zastępuje śniadanie, jak i dodaje energii, podobnie do filiżanki kawy.To rozwiązanie sprawia ponadto, że poranki stają się po prostu łatwiejsze. Nie trzeba nawet otwierać lodówki, by przygotować to cudo.
Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...
Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć.
To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch.
Nie dziwi fakt, że są takie składniki odżywcze, które pomagają w problemach ze stawami, w chorobach kardiologicznych, czy przy kłopotach ze wzrokiem. Jak się okazuje, w ten sam sposób możemy poprawić sobie nawet słuch. Niewiarygodne?A jednak – za procesy związane ze słyszeniem, są np. odpowiedzialne komórki rzęsate. I właśnie odpowiednia dieta jest w stanie je chronić i utrzymywać w dobrym stanie. A o jakie składniki chodzi?
Czym lepiej posmarować kanapkę? Smarowidłem na bazie tłuszczów roślinnych, margaryną, czy może klasycznie – masłem? W tej kwestii dzielimy się na dwa obozy, a każdy z nich ma swoje słuszne argumenty. W kwestii tego, co jest zdrowsze, najlepiej jednak posłuchać lekarza. Kardiolog podpowiada, czy powinniśmy postawić na masło, czy na margarynę.
Często sięgamy po oliwę z oliwek, bo powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, a do tego smaczna i uniwersalna. Warto natomiast wiedzieć, że jej znakomity zamiennik mamy tuż pod ręką. To nasz rodzimy olej i zarazem prawdziwy skarb.Jest pod wieloma względami podobny do oliwy, dlatego nawet często określa się go "oliwą północy". Nie ma tu żadnej przesady – warto wiedzieć, jak wspaniale wpływa na nasz zdrowie.
Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii.