Oliwa z oliwek jest znana, ale dość droga. Uważa się też, że jest zdrowa. Owszem, jest. Ale mamy dla was innego faworyta, znacznie tańszego i bardziej regionalnego. Poznajcie bliżej ten olej!
Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a do tego jest… słodki. Niemożliwe właśnie stało się możliwe - a w zasadzie nie właśnie, bo w Azji od stuleci zachwycają się i zajadają tym rarytasem. Mowa o mocarzu, znanym i u nas, tylko w innej formie. Czosnek, a w zasadzie czarny czosnek, to smaczna skarbnica witamin. I stosunkowo tania… Jest też łatwy w trawieniu,
Czosnek jest bardzo zdrowy - to fakt. Ale jest też ciężkostrawny, a połączenie go z niektórymi produktami może spowodować prawdziwe combo dla jelit i żołądka! Wtedy czosnek będzie zalegał w jelitach, może powodować ból brzucha, wzdęcia, a nawet biegunkę. Teoretycznie czosnek w połączeniu z ciepłym mlekiem, choć polecany na przeziębienie, to dla brzucha wcale taki zdrowy nie jest….
Obiad bez ziemniaków? W Polsce to się niemal nie zdarza! Dla wielu z nas porcja kartofli obok kotleta i surówki to kwintesencja głównego posiłku dnia. Z drugiej strony, spora część osób wie, że ziemniaki tuczą. Jeszcze inni twierdzą, że to jedno z najzdrowszych warzyw. Kto ma rację? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od tego, jak przyrządzamy ziemniaki i z czym łączymy. Szczególnie ważne jest jedno połączenie, które może być fatalne dla trzustki.Ziemniaki same w sobie mogą być zdrowe i wartościoweProblem pojawia się, gdy polewamy je masłem lub tłuszczem z patelniTakie zestawienie mocno obciąża trzustkę i cały układ pokarmowyIstnieją zdrowsze sposoby na przygotowanie ziemniaków
Pewne grupy produktów, choć na pozór bardzo zdrowe, to w połączeniu mogą powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zalegają w jelitach, powodują gazy, wzdęty brzuch - mówiąc krótko “gniją i fermentują”, na czym cierpi cały organizm. O jakich produktach mowa i jakie dolegliwości powinny nas zaniepokoić?
Współczesny styl życia, choć często na pewno wygodny, niesie ze sobą wiele zagrożeń dla zdrowia naszych jelit. Chodzi o przetworzoną żywność, nadużywanie farmakoterapii, a przede wszystkim wszechobecny stres – nasze jelita są nieustannie narażone na czynniki, które mogą zaburzać ich delikatną równowagę i prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zrozumienie tych cichych niszczycieli to pierwszy krok do skutecznej ochrony mikrobiomu. Opowiedział nam o tym dietetyk Jakub Mauricz w programie „Zdrowo przegadane” na kanale Pacjenci.plWspółczesna dieta zachodnia, bogata w przetworzone produkty, jest jednym z głównych wrogów zdrowych jelitNadużywanie antybiotyków i leków na zgagę może niszczyć mikrobiom jelitowy na lataStres psychiczny i fizyczny, niedobór snu oraz brak aktywności fizycznej również znacząco osłabiają kondycję jelit
Jajka, choć bardzo zdrowe, smaczne i polecane, nie wszystkim “wchodzą” - a raczej, nie ze wszystkim. Jakie połączenia z jajkami są zakazane, bo powodują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Pora sprawdzić, czego nie łączyć z jajkami, bo “gnije i fermentuje” w jelitach!
Jesień w Polsce to nie tylko złote liście i chłodniejsze poranki, ale także czas, kiedy setki tysięcy osób ruszają do lasu na grzyby. To hobby, tradycja i kulinarna pasja w jednym. Ale grzyby to nie tylko smak – wiele z nich ma udowodnione właściwości zdrowotne. Które z nich warto szczególnie cenić?Grzyby są źródłem białka, witamin i antyoksydantów – choć nie zastąpią warzyw, mogą wzbogacić dietęPięć najzdrowszych polskich gatunków to: borowik, kurka, podgrzybek, maślak i boczniakZbierając grzyby, trzeba zachować ostrożność – pomyłka może skończyć się groźnym zatruciem
W wielu domach sięgamy po niego tylko od „wielkiego dzwonu”, np. podczas Wielkanocy. A to błąd, bo skrywa w sobie wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Uznawany jest za naturalny antybiotyk, a poza tym, skutecznie przyspiesza metabolizm i przyczynia się do wyszczuplenia sylwetki. Ten niepozorny korzeń to prawdziwa skarbnica zdrowia, która może wspomóc naszą odporność. Chrzan, bo o nim mowa, ma ostre działanie przeciwbakteryjne.Chrzan to skarbnica witaminy C (ma jej więcej niż cytryna!), a także witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu.Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspierają organizm w walce z infekcjami.Pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także przyspieszając metabolizm.Stosowany jako przyprawa, dodatek do sosów, zup i marynat, a nawet jako naturalny konserwant.
Nie trzeba wydawać fortuny na suplementy ani katować się na siłowni, by zauważyć efekty w walce z tkanką tłuszczową na brzuchu. Sekret tkwi w prostych, ale regularnych nawykach, które wspierają metabolizm i pomagają utrzymać równowagę w jelitach. Codzienna porcja kefiru przed południem w połączeniu z dwiema prostymi aktywnościami może zdziałać więcej, niż się wydaje. A pierwsze rezultaty mogą pojawić się szybciej, niż myślisz.Kefir pity do południa wspiera metabolizm i pracę jelit, co pomaga w redukcji tłuszczu z brzuchaJuż 3 tys. kroków dziennie może uruchomić proces spalania kalorii i wspierać krążenieProsta praktyka rozciągania mięśni brzucha rano dodatkowo poprawia napięcie skóry i wspomaga trawienie
Czy wiesz, że stan Twoich jelit ma ogromny wpływ na nastrój, zdolność koncentracji, a nawet na to, jak radzisz sobie ze stresem? Coraz więcej badań potwierdza, że jelita są naszym "drugim mózgiem", a ich zdrowie jest nierozerwalnie związane z kondycją całego organizmu. Odczuwanie "motylków w brzuchu" podczas zakochania, czy też dolegliwości żołądkowe w stresujących chwilach, takich jak egzamin, to tylko niektóre z namacalnych dowodów tej niezwykłej relacji. Opowiedział nam o tym dietetyk Jakub Mauricz w programie „Zdrowo przegadane” na kanale Pacjenci.plJelita to nasz "drugi mózg", ściśle powiązany z układem nerwowym i naszym samopoczuciemWspółczesny styl życia, dieta i nadużywanie leków stanowią główne zagrożenie dla ich zdrowiaPrawidłowa suplementacja probiotykami i świadome nawyki żywieniowe mogą znacząco poprawić kondycję jelit
Medycyna stoi dziś na progu przełomu, którego ramy wyznaczają z jednej strony sztuczna inteligencja, z drugiej szereg wyzwań systemowych związanych z ochroną zdrowia w Polsce. Prognozy na najbliższe lata mówią o istotnych zmianach m.in. w diagnostyce, podejściu do profilaktyki czy zdalnej opieki nad pacjentem. Jak dobrze analizować trendy i wykorzystać potencjał innowacji medycznych, by stworzyć nowe modele zarządzania i współpracy między zawodami medycznymi oraz zrównoważone placówki medyczne? Odpowiedzią na te potrzeby jest Kongres Future Health, który 1 października 2025 roku zgromadzi w Warszawie ekspertów, praktyków i liderów opinii. Organizatorami wydarzenia są Grupa LUX MED, Wyższa Szkoła Nauk Medycznych i Fundacja LUX MED.
Forum Ekonomiczne w Karpaczu już się zakończyło, ale echo po wielu debatach nadal jest obecne - słusznie, poruszono wiele tematów, które wymagają uwagi i reorganizacji, a to wszystko w trosce o zdrowie Polaków oraz usprawnienie systemu opieki na NFZ.
To jedno z największych zagrożeń żywieniowych naszych czasów. Kryje się w margarynach, fast foodach czy gotowych ciastkach. Regularne spożywanie produktów z tym składnikiem może prowadzić do chorób serca, udarów, a nawet przedwczesnej śmierci. O co chodzi? O tłuszcze trans. Dania pokazała, że zakaz ich stosowania realnie ratuje życie.Tłuszcze trans to sztucznie utwardzone oleje roślinneNajczęściej występują w margarynach, fast foodach i przekąskachZwiększają ryzyko miażdżycy, udaru i demencjiDania wprowadziła zakaz stosowania tłuszczy trans już w 2003 rokuEfekt? Spadek liczby zawałów i setki uratowanych istnień rocznie
Ziemniaczki, ziemiory, pyry, kartofle - polskie bulwy są pyszne, lądują na naszych talerzach prawie codziennie, nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Ale, ale - uwaga, nie zawsze można je łączyć z pewnymi produktami. Mówiąc inaczej - łączyć ziemniaki można ze wszystkim, ale nie zawsze wyjdzie to nam na zdrowie. Z czym nie wolno łączyć ziemniaków?
Każde dziecko dobrze wie, że brokuły są zdrowe. Zielone różyczki pojawiają się na talerzach w wielu domach, choć nie każdy je lubi. Naukowcy podkreślają jednak, że warto się z nimi zaprzyjaźnić – i to nie tylko ze względu na witaminy. Badania pokazują, że brokuły mają wyjątkową moc ochronną, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, aby w pełni wykorzystać ich potencjał.Brokuły są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnikaRegularne jedzenie warzyw krzyżowych obniża ryzyko raka jelita grubego nawet o 26%Sulforafan powstający podczas krojenia lub żucia brokuła ma udowodnione działanie przeciwnowotworoweSposób gotowania decyduje o tym, czy zachowamy cenne właściwości – najlepsze są 3-4 minuty na parze
Niestety - polskie dzieci nie tylko źle się odżywiają, ale piją bardzo mało wody. A woda jest podstawą, pomagając nie tylko w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale i nerwowego oraz krwionośnego. Z braku odpowiedniej ilości wody u dzieci obniża się koncentracja, mogą pojawić się bóle głowy… Najważniejsza jest edukacja i świadomość, by dzieci wiedziały, że woda to podstawa i trzeba jej dużo pić.
Oliwa z oliwek extra virgin z Biedronki za niecałe 30 zł za 0,5 litra może zaskoczyć nawet największych smakoszy. Pochodzi prosto z Krety, ma certyfikat jakości i wyjątkowy smak, którego próżno szukać w marketowych półkach. Dlaczego warto zwrócić na nią uwagę i co daje zdrowiu?Autentyczna grecka oliwa extra virgin z regionu Chania na Krecie, z oznaczeniem PGIZnakomity smak – lekko pikantny i ziołowy, pełen charakteruCenne właściwości zdrowotne dzięki polifenolom, kwasom tłuszczowym i witaminom
Świeży, pachnący i chrupiący – taki chleb kusi w sklepach Dino od samego rana. Zastanawiamy się jednak, skąd on pochodzi – czy to odpiekane produkty z głębokiego mrożenia, jak to zwykle bywa w takich sklepach? I tu zaskoczenie: Dino od lat stawia na współpracę z lokalnymi piekarniami i naturalny skład.Pieczywo w Dino pochodzi z lokalnych piekarni współpracujących z sieciąDzięki krótkiej drodze dostaw bochenki trafiają do klientów świeże, często prosto z piecaW ofercie znajdują się chleby na zakwasie, bułki i wypieki pełnoziarniste bez sztucznych dodatków
Polacy kochają wędzoną makrelę: jest łatwa do kupienia, niedroga i pełna smaku. Ma jednak drugie oblicze – dym, który nadaje jej aromat, „dokłada” rakotwórcze związki, sól oraz metale ciężkie. Czy to oznacza, że trzeba z niej całkowicie zrezygnować? Makrela dostarcza cennych kwasów omega-3, ale w procesie wędzenia kumuluje wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).Nawet 70 % WWA trafia do organizmu z jedzeniem; część producentów wciąż przekracza unijny limit 5 µg/kg benzo[a]pirenu.Dietetycy radzą: wybieraj świeżą lub pieczoną rybę, a po wędzoną sięgaj sporadycznie – najlepiej raz w tygodniu i bez skóry.
Napoje roślinne są w niemal każdej kawiarni. Latte na sojowym to już nie jest tylko wybór mieszkańców dużych miast, ale napój, goszczący w co trzecim polskim domu. 22 sierpnia obchodzimy Dzień Mleka Roślinnego, w którym wraz z naukowcami przyglądamy się, czy to wartościowy produkt.
Połączenie kawy i oliwy z oliwek wydaje się co najmniej dziwne. To nie może być dobre! A jednak to zaskakujące połączenie smaków dla wielu osób okazuje się naprawdę interesujące. Nie zamykajmy się więc na nowe doznania.Warto spróbować tego „wynalazku”, tym bardziej że korzyść może odnieść nasze zdrowie. Dowiedz się, jakie wartości odżywcze ma kawa z oliwą i jak wpływa na nasz organizm.
Pilny komunikat dla wszystkich - Auchan wycofuje cukier! Sieć sklepów prosi o niespożywanie konkretnej partii cukru i natychmiastowy zwrot do sklepu. Wszystkim klientom zostaną zwrócone pieniądze.
Polacy uwielbiają żółty ser, który jest, tuż obok wędliny, najczęstszym dodatkiem do kanapek. Jednak nie każdy żółty ser jest zdrowy, trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dietetyk jasno mówi, czego nigdy nie kupować w popularnym sklepie. Te sery mogą nawet zaszkodzić!
Serek wiejski rośnie w siłę i zdobywa coraz większą popularność. I bardzo dobrze - jest niskokaloryczny, bogaty w proteiny, wapń i potas, dzięki czemu sprzyja budowie mięśni i kontrolowaniu wagi. Bez dwóch zdań należy go włączyć do diety.
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w ludzkim ciele. Nie ma bez niej metabolizowania leków, usuwania toksyn i prawidłowego poziomu cukru. Tym bardziej powinniśmy go chronić. Co zrobić w razie problemów z wątrobą i jak dbać o nią na co dzień? Oprócz regularnych badań i monitorowania parametrów wątrobowych, pomóc mogą te napoje. Oto 7 najzdrowszych napojów dla wątroby.
Szpitalne jedzenie owiane jest złą sławą. Kto był zmuszony spędzić choć kilka dni na oddziale, dobrze wie, o czym mowa. Nieestetycznie podane posiłki o dziwnym zapachu, w podejrzanej konsystencji i na brzydkim talerzu – nie zachęcają do konsumpcji. A przecież jedzenie jest bardzo ważne dla zdrowia, i właśnie w szpitalach powinno być ono na najwyższym poziomie. O tym, jak to wygląda w placówce w Bydgoszczy, przekonała się ostatnio jedna z internautek. Na Facebooku zamieściła zdjęcia, które wywołały lawinę komentarzy.
Orzeźwiające, smaczne, a do tego bardzo, bardzo zdrowe! Słodkie smoothie z ogórka i ananasa przygotujesz bez sokowirówki, w kilka minut, ale twoje ciało będzie ci wdzięczne dużo dłużej. Ten napój zapewni ci nawodnienie w upalne dni i zadziała jak balsam na jelita.To smoothie skutecznie nawadnia organizm i dostarcza cennych witamin oraz minerałów Wspiera trawienie, oczyszcza jelita i działa przeciwzapalnie Może poprawić nastrój, zwiększyć energię i pomóc w redukcji masy ciała Prosty przepis na smoothie z ogórka i ananasa