Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > zdrowe odżywianie

Zdrowe Odżywianie

owoc kaki - właściwości
29.03.2025 08:18 Boski owoc, który ratuje serce. Polacy wciąż go nie znają

Niepozorny, a jednak niezwykle smaczny – słodki, soczysty i kremowy – w dodatku pełen wartości odżywczych. Ten egzotyczny owoc powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Jego największym atutem jest korzystny wpływ na serce i układ krążenia, ale to nie jest jedyny powód, by włączyć go do jadłospisu. Czy, będąc w warzywniaku, wkładasz do koszyka zwykle gruszki, banany i jabłka? Czas to zmienić i otworzyć się na nowości.

miażdżyca nóg - objawy
28.03.2025 10:29 Z miażdżycą nóg nie ma żartów. Tak ją rozpoznasz

Ta choroba najczęściej kojarzona jest z sercem, przede wszystkim z udarami, ale trzeba wiedzieć, że może ona również dotknąć tętnic kończyn dolnych. Zwężenie ich światła, spowodowane odkładaniem się blaszki miażdżycowej, ogranicza przepływ krwi, a przez to tlen i inne składniki odżywcze nie są w prawidłowy sposób dostarczane do odcinków końcowych, czyli właśnie nóg. Jak się zorientować, że możemy mieć z tym problem? Jednym z takich wyraźnych sygnałów są stale zimne stopy – nawet w gorące dni i w ciepłych pomieszczeniach. Inne niepokojące objawy to mrowienie, drętwienie oraz obrzęki nóg.

żywność wysoko przetworzona
24.03.2025 15:33 To jedzenie powinno być nielegalne. Dietetyczka wyjaśnia, jak działa na nasze zdrowie

Jedzenie wysoko przetworzone jest niezdrowe, chyba każdy o tym słyszał. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Co takiego kryje się w tej żywności, że tak nam szkodzi? I, co konkretnie, można określić produktem wysoko przetworzonym?Na te pytania odpowiedziała dietetyczka Irena Owsiak. Warto wziąć sobie do serca to, co mówi.

marakuja - właściwości zdrowotne
24.03.2025 13:42 Totalny pogromca raka. Gdy zobaczysz w warzywniaku – od razu kupuj

Jest pyszny i egzotyczny, więc włączenie go do diety to sama przyjemność. Ale warto to zrobić nie tylko dla rozkoszy podniebienia. Ma niesamowite właściwości prozdrowotne, o czym wie niewiele osób. To istna bomba witaminowa, odżywia cały organizm, ale przede wszystkim jelita i serce. Dba o naszą odporność i chroni przed nowotworami. Domyślasz się, o czym mowa?

koktajl owsiano-jabłkowy
23.03.2025 08:02 Piję po przebudzeniu zamiast kawy. Kilogramy lecą w dół jak szalone, tłuszcz znika sam

Coraz więcej osób chce wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki. Jednym z takich, które zasługują na uwagę, jest poranny koktajl, który jednocześnie zastępuje śniadanie, jak i dodaje energii, podobnie do filiżanki kawy.To rozwiązanie sprawia ponadto, że poranki stają się po prostu łatwiejsze. Nie trzeba nawet otwierać lodówki, by przygotować to cudo.

pestycydy w papryce
19.03.2025 20:19 Znów pestycydy w warzywach. Przebadali paprykę z Lidla i Biedronki

Podstawą zdrowego odżywiania powinny być świeże warzywa i owoce. Dietetycy podkreślają, że są one niezwykle istotnym elementem diety. Jednak kupno naprawdę zdrowych warzyw to czasem sprawa nierealna. Przekonujemy się o tym systematycznie.Fundacja Pro-Test przebadała paprykę z najpopularniejszych dyskontów. Niestety, wykryto pozostałości pestycydów, które nie mają ze zdrowiem nic wspólnego...

przyprawa do piernika - działanie
18.03.2025 12:18 Regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice. Ta przyprawa jest w większości domów

Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć. 

daktyle - właściwości
17.03.2025 07:00 Dbają o nasze serce i poziom cukru. Wystarczy zjeść trzy dziennie

To doskonały zamiennik słodyczy. Zjesz 2-3, i jeśli miałeś chęć na coś słodkiego, przejdzie ci! A do tego są bardzo zdrowe. Udowodniono, że poprawiają trawienie, wspierają pracę serca, a nawet wzmacniają odporność. Te owoce to istna skarbnica składników odżywczych.Warto wprowadzić je do diety na stałe. A w jaki sposób? Daktyle świetnie sprawdzają się zarówno w deserach – ale te przecież lepiej ograniczać – jak i w daniach wytrawnych. Subtelnie podkręcą smak śniadania, jak i sałatki na lunch. 

dieta na dobry słuch
16.03.2025 07:00 Ten składnik wyraźnie poprawia słuch. Koniecznie wprowadź go do swojej diety

Nie dziwi fakt, że są takie składniki odżywcze, które pomagają w problemach ze stawami, w chorobach kardiologicznych, czy przy kłopotach ze wzrokiem. Jak się okazuje, w ten sam sposób możemy poprawić sobie nawet słuch. Niewiarygodne?A jednak – za procesy związane ze słyszeniem, są np. odpowiedzialne komórki rzęsate. I właśnie odpowiednia dieta jest w stanie je chronić i utrzymywać w dobrym stanie. A o jakie składniki chodzi?

masło czy margaryna - kardiolog
10.03.2025 08:25 Odwieczny spór: masło czy margaryna? Rozstrzyga kardiolog

Czym lepiej posmarować kanapkę? Smarowidłem na bazie tłuszczów roślinnych, margaryną, czy może klasycznie – masłem? W tej kwestii dzielimy się na dwa obozy, a każdy z nich ma swoje słuszne argumenty. W kwestii tego, co jest zdrowsze, najlepiej jednak posłuchać lekarza. Kardiolog podpowiada, czy powinniśmy postawić na masło, czy na margarynę. 

olej rzepakowy - właściwości
08.03.2025 07:00 Oliwa północy. Tym olejem z polskiej wsi zastąpisz drogie sklepowe oliwy

Często sięgamy po oliwę z oliwek, bo powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, a do tego smaczna i uniwersalna. Warto natomiast wiedzieć, że jej znakomity zamiennik mamy tuż pod ręką. To nasz rodzimy olej i zarazem prawdziwy skarb.Jest pod wieloma względami podobny do oliwy, dlatego nawet często określa się go "oliwą północy". Nie ma tu żadnej przesady – warto wiedzieć, jak wspaniale wpływa na nasz zdrowie.

chiński czosnek - toksyczny
07.03.2025 13:22 Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii. 

Kolejny produkt wycofany
26.02.2025 12:04 Kolejny produkt wycofany z dyskontu. Może uszkodzić wątrobę i powodować raka

W ostatnich miesiącach widzimy wzrost liczby produktów wycofywanych ze sprzedaży w popularnych dyskontach z powodu potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Bakterie e. coli w mące, pestycydy w marynatach czy sulfonamidy w miodzie to tylko kilka przykładów. Jaki produkt wycofano tym razem?Przytoczone incydenty podkreślają znaczenie regularnych kontroli jakości produktów oraz szybkiego reagowania sieci handlowych na potencjalne zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Klienci powinni być świadomi takich komunikatów i unikać spożywania lub używania produktów objętych wycofaniem. 

toksyny z jedzenia
26.02.2025 10:42 Niszczą wątrobę i powodują raka. Najgorsze toksyny z jedzenia

Wiele produktów, które wykorzystujemy do przygotowywania lub przechowywani żywności, zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia substancje. Mogą uwalniać się wprost do jedzenia, wyrządzając szkody w naszym organizmie. Przykładowo, ftalany obecne w opakowaniach, rozregulowują gospodarkę hormonalną, a bisfenol A przyczynia się do chorób układu krążenia. Warto mieć świadomość w tym zakresie, by wybierać takie produkty, które są dla nas bezpieczne. 

pestycydy w pomarańczach
20.02.2025 10:05 Koktajl pestycydów w pomarańczach z Lidla i Biedronki. Badania fundacji Pro-Test

Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.

Ser topiony - wpływ na zdrowie
13.02.2025 08:41 To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega

Ma kremową konsystencję, jest tani, wygodnie zapakowany, a smakuje... tak, jak chcesz. Może być naturalny, śmietankowy, z dodatkiem szynki, ziół i innych przypraw, a także grzybów, takich jak kurki czy pieczarki. W sklepie bardzo chętnie bierzemy go z półki i wrzucamy do koszyka. Kanapki z tym serkiem są pyszne, tu nie ma dyskusji, ale czy ten produkt służy naszemu zdrowiu? Warto poznać opinię ekspertów.

yerba mate - szkodliwość
12.02.2025 12:52 Ta herbata to nawóz dla raka. Wmawiano nam, że jest zdrowa

Tę herbatę wybiera wielu z nas jako alternatywę dla kawy. Ona również ma działanie pobudzające, jednak, o ile w kontekście kawy mamy świadomość, że nadmiar może szkodzić, to już w przypadku tego naparu jest zupełnie przeciwnie. Niektóre osoby piją tę herbatę w ogromnych ilościach, często przez cały dzień popijając małymi łykami. Może to doprowadzić do bardzo negatywnych konsekwencji zdrowotnych, na czele z nowotworami. 

zielona herbata - kiedy pić
11.02.2025 08:50 Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę? Dietetyk nie ma wątpliwości

Zielona herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie i jest to nie tylko kwestia delikatnego smaku, czy działania pobudzającego. Trudno przecenić jej właściwości prozdrowotne, a wystarczy wymienić tu choćby działanie antynowotworowe czy korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Aby jednak w pełni korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, warto wiedzieć, o jakiej porze dnia najlepiej ją pić. Kto by pomyślał, że może to mieć aż takie znaczenie!

toksyczna roślina - orzechy nerkowca
02.02.2025 10:00 Wybrano najbardziej trującą roślinę roku. Może powodować alergie i oparzenia, a jemy codziennie

Te orzechy należą do naszych ulubionych. Są delikatne i niezbyt twarde i dobrze smakują nawet bez soli, czy innych przypraw. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także jako składnik przeróżnych dań, zwłaszcza kuchni tajskiej lub indyjskiej.Co ciekawe, pochodzą z rośliny, która zdobyła ostatnio niezbyt zaszczytny tytuł – najbardziej trującej rośliny roku. I rzeczywiście, istnieje ryzyko zatrucia się tymi orzechami. Warto zdawać sobie z tego sprawę. 

herbata gryczana: właściwości
02.02.2025 08:59 Obniża cholesterol i przeciwdziała nowotworom. Tę herbatę możesz pić nawet przed snem

Nie zdobyła jeszcze takiej popularności, jak herbata zielona, czy chociażby rooibos, ale jest już dostępna w wielu sklepach. Warto zadać sobie trochę trudu i jej poszukać, ponieważ jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również bardzo zdrowa.Ta herbata dba o nasze serce, obniża poziom cholesterolu i jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mało tego – zawiera także składniki o działaniu przeciwnowotworowym. 

Owoce w sklepie
29.01.2025 13:42 Ten owoc sprzyja diecie. Czyści jelita i hamuje apetyt na słodkie

Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!

sałata gotowa do spożycia - bakterie
28.01.2025 10:09 Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia

Rukola, roszponka, szpinak, albo miks różnych sałat, zapakowane w estetyczne torebki lub plastikowe pojemniki, to bardzo wygodne rozwiązanie. W takiej formie dostępne są w sklepach i często po nie sięgamy, tym bardziej że są już umyte i gotowe do spożycia.W domu wystarczy wysypać je do miski i skomponować sałatkę. Czyż to nie wspaniałe? Jak się okazuje – niezupełnie. W tak zapakowanych warzywach mogą kryć się groźne dla zdrowia toksyny.

Prozdrowotne właściwości jaj
26.01.2025 08:30 Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?

Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.

Herbata oolong - właściwości
23.01.2025 10:56 Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, po który wielu z nas sięga codziennie. Zawiera sporo cennych dla zdrowia właściwości, jednak tu wiele zależy od rodzaju herbaty. Powszechnie uważa się, że najzdrowszą jest herbata zielona.A oolong? Jest rzadziej wybierana, a niesłusznie. Pod względem fermentacji znajduje się pomiędzy herbatą czarną a zieloną, a wyróżnia się subtelnym smakiem i godnym zainteresowania wpływem na zdrowie. Działa przeciwzapalnie, pomaga regulować poziom cukru we krwi, dba również o nasze jelita.

Rakotwórcze jedzenie
21.01.2025 12:52 Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie

Jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu. Często niestety jest tak, że sięgamy po to, co akurat mamy pod ręką, albo co ma ładne opakowanie, nie zastanawiając się nawet nad tym, czy jest to wartościowe, czy nie. To działa na niekorzyść naszego zdrowia. Niezdrowe jedzenie sprzyja chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, czy schorzenia układu krążenia, a także nowotwory.Wielu z nas każdego dnia spożywa produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Dietetyk wskazuje, o jakie jedzenie chodzi.

Kawa na odchudzanie
17.01.2025 15:40 Dzięki tej kawie pozbędziesz się zbędnych kilogramów. Sekretny dodatek migiem spala tłuszcz

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Nie tylko ze względu na stymulujące właściwości tego napoju, ale i dlatego, że czas spędzony z aromatycznym kubkiem to wspaniały, przyjemny rytuał.Już dawno nie posądzamy kawy o niekorzystne działanie na nasz organizm, przeciwnie – odkrywamy coraz to nowe jej właściwości prozdrowotne. Kawa może nawet wesprzeć proces redukcji nadmiernej masy ciała, zwłaszcza gdy zaparzymy ją według specjalnego przepisu.

toksyczny papier do pieczenia
17.01.2025 08:57 Ten papier jest toksyczny. Nigdy nie piecz na nim w ten sposób

Jest wygodny, dzięki niemu sprzątanie ograniczone jest do minimum. Papier do pieczenia zdecydowanie ma swoich fanów i fanki! Ale – istnieje pewne ryzyko związane z jego stosowaniem.  Okazuje się, że w pewnych warunkach może stać się niebezpieczny dla naszego zdrowia. Najbardziej istotna jest tu temperatura, w której pieczemy potrawy.

Niebezpieczny grapefruit
13.01.2025 08:07 Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny

Soczysty, orzeźwiający i pełen witamin – grapefruit to owoc pozornie idealny. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspiera odporność, pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki i dodaje energii na cały dzień. Lekko kwaskowaty, a zarazem słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadań, koktajli czy sałatek. Ale nie każdy powinien go jeść.